vrijdag 4 december 2009

Futaleufu (2004)

Nu the real stuff, van varen op de Futa heb ik weinig fotootjes (wel analoge van m'n wegwerpcameraatje), maar een super goed beeld krijg je als je op deze site gaat surfen.

http://www.exchile.com/guide/index.php/Futaleufu_River


Prachtig super gedetailleerde beschrijvingen van de versnellingen, zalige plannekes, foto's, videos, do's and don'ts.
Soms misschien iets te gedetailleerd dat het afschrikt, het klink impossant, maar 't valt best mee. De rivier is breed genoeg om uw eigen lijn te kiezen en je maakt het dus zo moeilijk als je zelf wilt.
Zelf heb ik nooit een beschrijving gezien of gelezen voor ik het vaarde, ook niet uitgestapt om te kijken, gewoon varen op de instructies van de gids, de Sven die altijd "Centro" roept!!

Het stuk dat een gewone kajakker vaart is de Bridge-to-bridge section. Voor de beginners is er beneden de El Macal section, klasse 3. De klasses zijn doorgaans raft-klassen, deze klasseren iets hoger dan kajak-klasses, naar verluid.

Bridge to bridge is super, 't Is wel effe wennen aan het volume en de grote golven, slik in m'n S6ke. Maar na m'n 3de afvaart was ik het gewoon en klaar om te playboaten.

De eerste passage "Entrada" heeft een wereldklasse surfgolf, helix, panam, dunky roll, pistol flip, als ik het maar kon. Voor de rest gewone golven.
Dik wordt aan de "Pillow", een S-bocht zoals op de Lesse ofzo, alleen is hier de schaal wat groter. Maar de techniek is 't zelfde, de hoofdstroom volgen, niet in de binnenbocht gaan, niet in de buitenbocht, de baan is misschien 10m breed, genoeg toch. Alleen is de rots waar langs vaart zo immens dat je toch even geconcentreerd moet blijven, heel impressionant.
Dan is er "S-turn", zalige blunt golf, uitgeput na het surfen heb ik me wel laten vangen in een draaikolk in de bochtstroming, zwwwweezwezwe...mmer in 't keerwater.

Dan "Mundaca", alleen de naam al, ik heb eigenlijk nooit gezien wat we vaarden tot ik voor kort de foto's en beschijving zag op exchile. Maar de passage is gewoon een wavetrain, golfpasage met dikke golven. De zachtere lijn is iets meer links, niks aan, de hardcore is centro, dikkkk, maar geen probleem.

Bij "Tiburon" even opletten, v-golven maar rechtshouden vanwege de rotswand op links.

Et voila, nog tal van andere passages die je kan nalezen op exchile.

Als je Bridge to bridge door hebt, vaar je Middle Futa section, ik heb wel altijd de pisser gevaren bij Terminator, iets te dik en te lang voor mij. Maar Himalaya is voor elke kajakker de max, the highest wavetrain in the southern hemisphere (?) zonder enig gevaar, zelfs met een visvijver indien nodig.

Bridge to El Macal section is dik. De eerste passage "Mas-o-Menos", Min of Meer, is een zee van V-golven, heel onoverzichtelijk, met hier en daar een gat, de gids volgen dus. "Casa-de-Piedra" is slalommen tussen de rotsen opnieuw de gids volgen, echt sleuren om m'n S6ke in de goede banen te houden, physiek uitputtend, zo uitputtend dat wanneer ik het vlakke einde zag, bij de laatste put besloot dat het genoeg was, zweezweeezweee..m.mer op vlak water.

Tot top of the bill is de Infierno kloof, de uitdaging voor de betere vaarder.
De ingang van de kloof is wel enorm prachtig, 't is zo'n een scene uit "The lord of the Ring" zonder computer truckages ofzo. De futa kronkelt door een vlakte, in de verte verschijnt een rotswand, 2 grote natuurlijke torens uit rotsen bakenen een opening in de rotswand af, je vaart er door, the Gates of Infierno, et voila de rivier beukt zich weg tussen meters hoge rotswanden en dat voor een 10-tal kilometers.



Kortweg, bij "The Gates of Inferno" was ik al aan het zwemmen, duuh, lees vooral op exchile "where 'not' to swim", thanks to Bob en Sven raken boot en zwemmer op de kant. Moest enkele V-golven kruisen en werd gebackflipped. Dit was wel echt fout, maar ok de concentratie was er en nadien wel. En het wordt er ook niet makkelijker op, "Wall shot" valt best mee, maar bij "The perfect Storm" was de moraal laag, zag er effe geen doorkomen aan, wat pep talk et voila, het ging van zelf. "Throne Room" is een bekende passage, die kan je dragen, heb ik dus gedaan, maar ziet er wel te doen uit, wel dik en als je de lijn mist, wacht the "Toaster" op je een lekker dik gat. Van daar af ben je uit de kloof en wachten er nog zalig leuke volume passages.

Voila, Futa in een notedop, veel leesgenot op exchile.com, zeker de moeite, maar the real thing is nog beter, zalige natuur, big water, creeken, bergen, kampvuur, hottubs en als 't mee zit een fuif op de camping Cara del Indio, het lijkt er desolaat, maar als 't feest is komen de locals plots buiten en je hebt geen idee van waar die allemaal komen, je ziet amper een huis maar ze zijn er wel.

Bye
Birdy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten